Ενημέρωση προς τους Φοιτητές

Αγαπητοί φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών,

Τις τελευταίες εβδομάδες, η κοινωνία μας δοκιμάζεται, ερχόμενη αντιμέτωπη με πρωτοφανείς καταστάσεις και πρωτόγνωρα δεδομένα. Η Πανεπιστημιακή κοινότητα καλείται να λειτουργήσει στο πλαίσιο των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται και αλλάζουν δυναμικά μέρα με τη μέρα. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως όλοι οι Ακαδημαϊκοί Δάσκαλοι κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε η πρωτοφανής αυτή κρίση να επηρεάσει τους φοιτητές κατά το λιγότερο δυνατόν.

Ήδη, όπως γνωρίζετε, οι διπλωματικές εργασίες παρουσιάζονται εξ αποστάσεως σε συνεργασία με τους επιβλέποντες καθηγητές σας και η φυσική παράδοση του κειμένου μπορεί να γίνει εκ των υστέρων, όταν οι συνθήκες βελτιωθούν.
Επιπλέον, όσον αφορά τα διπλώματα των τελειόφοιτων, και αυτά θα δοθούν εγκαίρως σε όλους όσοι θα ορκίζονταν. Φυσικά, τελετή ορκωμοσίας δε θα γίνει όπως την ξέραμε, αλλά, είτε τα διπλώματά σας θα παραλαμβάνονται από τη γραμματεία μετά την 1η Απριλίου 2020, είτε θα υπάρξει μια mini τελετή για τον καθένα σας όπου θα μπορείτε να ορκίζεστε παρουσία μόνο του Προέδρου, της γραμματείας και ίσως ενός – δύο πολύ δικών σας ανθρώπων (π.χ. γονιών) εφόσον το επιθυμείτε. Θα φανεί πού θα καταλήξουμε τις επόμενες ημέρες.

Επίσης, αποφασίστηκε να ανασταλεί κατά το επόμενο χρονικό διάστημα η Πρακτική Άσκηση, που πραγματοποιείται είτε μέσω ΟΑΕΔ είτε μέσω ΕΣΠΑ, για όλους τους φοιτητές και μέχρι νεότερης απόφασης σε όλους τους φορείς απασχόλησης, δημόσιους και ιδιωτικούς. Συγκεκριμένα, αναστέλλεται η Πρακτική Άσκηση για όλους τους φοιτητές, είτε αυτοί διεξάγουν ήδη την πρακτική τους άσκηση είτε πρόκειται να ξεκινήσουν από 1η Απριλίου 2020. Διευκρινίζεται ότι η διεξαγωγή της Πρακτικής Άσκησης θα συνεχιστεί κατόπιν τροποποίησης των Ειδικών Συμβάσεων για το εναπομείναν διάστημα με νεότερη απόφαση.

Τέλος, όλα τα μαθήματα επανεκκινούν την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020, αλλά όχι με την παραδοσιακή μορφή διδασκαλίας, αλλά με εξ αποστάσεως διδασκαλία (τηλεδιασκέψεις), βάσει του νέου Προγράμματος Μαθημάτων που θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματός μας. Θα πρέπει όλοι σας να φροντίσετε να είστε εγγεγραμμένοι στο eclass των μαθημάτων σας ώστε να ενημερώνεστε άμεσα για τα μαθήματα του ενδιαφέροντός σας, καθώς και να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις του Τμήματος αλλά και του Ιδρύματος, όπου θα αναρτώνται αναλυτικές οδηγίες.

Θα ήθελα να τονίσω πως είναι ύψιστη η σημασία της συμμετοχής και της καλής διάθεσης όλων ανεξαιρέτως. Αυτό που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας και η Πανεπιστημιακή Κοινότητα, δεν είναι απλώς ο κίνδυνος να χαθεί ένα εξάμηνο. Αυτό που αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί είναι κάτι άκρως σημαντικότερο. Η προσπάθειά μας και όλες μας οι ενέργειες δεν έχουν ως στόχο μόνο τη διάσωση ενός εξαμήνου σπουδών. Οι προσπάθειες όλων μας θα πρέπει να γιγαντώνουν τη φωνή της Ακαδημαϊκής Κοινότητας απέναντι σε οτιδήποτε φαίνεται ικανό να διαταράξει την κοινωνική συνοχή, τις αξίες και τα ιδανικά μας. Είναι η προσπάθεια να δίνουμε κουράγιο και να καταπολεμούμε τον φόβο των μεγαλυτέρων που απειλούνται περισσότερο, αλλά και να δίνουμε έμπνευση στους νεότερους. Είναι η προσπάθεια να μην υποκύπτουμε στην απραξία και παραδοθούμε αδρανείς κλεισμένοι στα σπίτια μας.

Εύχομαι σε όλους καλό κουράγιο τις δύσκολες αυτές ώρες. Ελπίζω να δούμε όλοι μας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τις ψηφιακές μας δεξιότητες, ως δυνατότητα να στείλουμε προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα της αισιοδοξίας και όχι ως πρόφαση για φυγοπονία και εφησυχασμό.

Να είστε όλοι καλά, καλό κουράγιο, με χαμόγελο και αισιοδοξία.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος,
Γιώργος Νενές