Χαιρετισμός προέδρου

Χαιρετισμός του Προέδρου του Τμήματος

Αγαπητοί φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό,
είμαι στην ευχάριστη θέση να απευθύνω έναν εγκάρδιο χαιρετισμό σε όλους εσάς ως Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών.
Η ιστορία του τμήματος ξεκίνησε το 1999 όταν ιδρύθηκε το Τμήμα Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων στην Κοζάνη ως παράρτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2004 το τμήμα υπάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αποτελώντας το πρώτο Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής του νέο-ιδρυθέντος πανεπιστημίου. Πήρε τη σημερινή του ονομασία το 2009 έπειτα από αναπροσαρμογή του προγράμματος σπουδών και αναμόρφωση των εργαστηρίων ώστε να καλύπτει ολόκληρο το φάσμα της επιστήμης του Μηχανολόγου Μηχανικού. Αν και το Τμήμα μας είναι σχετικά νεαρό σε χρόνο ζωής, κατάφερε από το ξεκίνημα του να καθιερωθεί στον Ελληνικό ακαδημαϊκό χάρτη και να βρει την αναγνώριση που του αξίζει. Καθώς προχωράμε, στοχεύουμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θεμέλιο, προωθώντας ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη και πάθος για την επιστήμη του μηχανικού.
Στο επίκεντρο της αποστολής του τμήματός μας είναι η προσπάθεια για την παροχή εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας που προετοιμάζει τους φοιτητές μας να αντιμετωπίσουν σύνθετες προκλήσεις. Ο τομέας της μηχανολογίας εξελίσσεται συνεχώς καθώς νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες αναδύονται με πρωτοφανείς ρυθμούς. Ως εκ τούτου, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι το πρόγραμμα σπουδών μας παραμένει ευθυγραμμισμένο με τις τελευταίες τάσεις στη βιομηχανία και στην έρευνα και ότι καλύπτει θέματα αιχμής στην παραγωγή και στη μεταφορά ενέργειας, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο περιβάλλον και στη βιωσιμότητα, στις σύγχρονες μεθόδους σχεδιασμού μηχανολογικών κατασκευών, και στη βιομηχανική διοίκηση. Μέσω ενός συνδυασμού θεωρητικών μαθημάτων, εργαστηρίων και πρακτικής άσκησης, αλλά και την έκθεση σε έρευνα αιχμής μέσω της διπλωματικής εργασίας, εξοπλίζουμε τους φοιτητές μας με τις δεξιότητες και τις γνώσεις που απαιτούνται για να προχωρήσουν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, και όχι μόνο.
Θα δανειστώ εδώ τα λόγια του προκατόχου μου: «Οι σπουδές του Μηχανικού ανοίγουν ένα τεράστιο παράθυρο προοπτικών και ευκαιριών για κάθε Μηχανικό, όχι μόνο όσον αφορά το επαγγελματικό μέλλον, αλλά και όσον αφορά τη γενικότερη θεώρηση της ζωής, τα πάσης φύσεως προβλήματα που τη συνοδεύουν και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Οι σπουδές του Μηχανικού δεν παρέχουν απλώς τις απαραίτητες και θεμελιώδεις γνώσεις των βασικών επιστημών, αλλά και έναν μοναδικό τρόπο σκέψης, σύνθεσης, ανάλυσης κι αντιμετώπισης κάθε είδους προβλήματος.»
Απευθυνόμενος προς τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας, θέλω να τις/τους αναφέρω τα εξής. Τα μέλη του διδακτικού-ερευνητικού προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του τμήματος μας είναι αφοσιωμένα τόσο στη διδασκαλία όσο και στην έρευνα. Είναι εδώ για να σας καθοδηγήσουν και να σας συμβουλεύσουν, όχι μόνο ως εκπαιδευτικοί αλλά και ως πρότυπα και συνεργάτες. Σας ενθαρρύνω να συνεργαστείτε μαζί τους, να κάνετε ερωτήσεις και να επωφεληθείτε από τις γνώσεις και τις εμπειρίες που μεταφέρουν στην αίθουσα και στο εργαστήριο. Μαζί, θα διερευνήσουμε θεμελιώδεις αρχές, θα αντιμετωπίσουμε τεχνολογικά προβλήματα και θα διερευνήσουμε τι είναι δυνατό στη μηχανολογία. Είτε είστε παθιασμένοι με το σχεδιασμό οχημάτων, επανδρωμένων και μη, με τη διαστημική, ή οποιαδήποτε πτυχή της μηχανολογίας, έχετε την ευκαιρία να εφαρμόσετε τις γνώσεις σας σε αντίστοιχες ομάδες που συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς. Επίσης, έχετε τη ευκαιρία να πραγματοποιήσετε μέρος των σπουδών σας στο εξωτερικό μέσω των προγραμμάτων κινητικότητας Erasmus+ και ανταλλαγής φοιτητών IAESTE, μια δυνατότητα που σας προσκαλώ να εκμεταλλευτείτε.
Εκτός από τις ακαδημαϊκές επιδιώξεις, κατανοούμε τη σημασία της ολιστικής μέριμνας. Όσες/οι ενδιαφέρεστε για τον αθλητισμό, τον εθελοντισμό, τις τέχνες, ή οποιαδήποτε άλλη πτυχή του κοινωνικού βίου θα βρείτε ευκαιρίες να ασχοληθείτε με τα ενδιαφέροντα σας έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας. Το πανεπιστήμιο μας προσφέρει μια σειρά από δραστηριότητες, ομάδες και συλλόγους που καλύπτουν ποικίλα ενδιαφέροντα και ταλέντα. Επίσης, το τμήμα μας επιδιώκει τη δημιουργία μιας φιλόξενης και χωρίς αποκλεισμούς ατμόσφαιρας όπου κάθε φοιτητής αισθάνεται κομμάτι του και πολύτιμος να συνεισφέρει με θετικό τρόπο.
Κλείνοντας, θέλω να τονίσω τη σημασία της σκληρής δουλειάς, της αποφασιστικότητας και της νοοτροπίας συνεχούς βελτίωσης. Η επιτυχής πορεία στις σπουδές απαιτεί συχνά επιμονή και προθυμία να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ως ευκαιρίες βελτίωσης. Να θυμάστε ότι το ταξίδι σας εδώ δεν αφορά μόνο την απόκτηση γνώσεων και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, αλλά και αρετών όπως η υπομονή και η αντοχή που απαιτούνται για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Σας προσκαλώ να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας εδώ, να εργαστείτε επιμελώς προς τους στόχους σας και να ονειρευτείτε το μέλλον σας.
Καλώς ήρθατε στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Θα χαρώ να γνωρίσω την καθεμία/τον καθένα από εσάς και να γίνω μάρτυρας της πορείας εξέλιξης και βελτίωσης σας μέσα από τις σπουδές σας στο τμήμα μας.

Κωνσταντινίδης Ε. Ευστάθιος, Καθηγητής