Χαιρετισμός προέδρου

Σας καλωσορίζω στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ιδρύθηκε το 1999, αρχικά με την ονομασία «Τμήμα Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 2004 μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αποτελώντας το πρώτο Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου μας. Αν και το Τμήμα είναι ένα από τα νεότερα στην Ελλάδα, έχει ήδη καταφέρει να βρει την αναγνώριση που του αξίζει στον Ελληνικό ακαδημαϊκό χάρτη.

Οι σπουδές του Μηχανικού ανοίγουν ένα τεράστιο παράθυρο προοπτικών και ευκαιριών για κάθε Μηχανικό, όχι μόνο όσον αφορά το επαγγελματικό μέλλον, αλλά και όσον αφορά τη γενικότερη θεώρηση της ζωής, τα πάσης φύσεως προβλήματα που τη συνοδεύουν και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Οι σπουδές του Μηχανικού δεν παρέχουν απλώς τις απαραίτητες και θεμελιώδεις γνώσεις των βασικών επιστημών, αλλά και έναν μοναδικό τρόπο σκέψης, σύνθεσης, ανάλυσης κι αντιμετώπισης κάθε είδους προβλήματος.

Το πεδίο της επιστήμης του Μηχανικού είναι ουσιαστικά ανεξάντλητο και κάθε νέα ανακάλυψη, κάθε βήμα που γίνεται προς τα εμπρός, δημιουργεί ακόμα περισσότερα ερωτήματα και προκλήσεις και ανοίγει νέους δρόμους προς εξερεύνηση. Είναι λοιπόν λάθος να αναζητείται η βαθύτερη ουσία της επιστήμης του Μηχανικού σε όσα θα μάθει ο φοιτητής στα χρόνια των σπουδών του. Άλλωστε, είναι αδύνατο να συνοψιστεί, πολύ περισσότερο να μεταδοθεί, η απεραντοσύνη της επιστήμης σε 10 εξάμηνα. Η βαθύτερη ουσία της επιστήμης του Μηχανικού δεν περιορίζεται στα πεπερασμένα προβλήματα που θα διδαχθεί ο φοιτητής να επιλύει κατά τη διάρκεια των σπουδών του, αλλά στα ανεξάντλητα προβλήματα που θα μπορεί να αντιμετωπίζει μετά το πέρας των σπουδών του, χωρίς ίσως ποτέ να τα έχει διδαχθεί.

Η επιστήμη της Μηχανολογίας βρίσκεται στον πυρήνα της Μηχανικής και έχει ως αποστολή να χρησιμοποιεί τις βασικές επιστήμες των μαθηματικών, της φυσικής και της χημείας προκειμένου να επιλύει σύνθετα προβλήματα και να κατασκευάζει ολοκληρωμένους μηχανισμούς. Μέσα από το Πρόγραμμα Σπουδών, το οποίο οδηγεί στη λήψη του -ισότιμου με Master- Διπλώματος, οι φοιτητές θα «ταξιδέψουν» πρώτα στον κόσμο των βασικών επιστημών. Θα επαναπροσδιορίσουν όσα γνωρίζουν για τις βασικές επιστήμες και θα αρχίσουν να αναγνωρίζουν την πρακτική τους φύση μέσα από πιο εξειδικευμένες εφαρμογές τους όπως η Στατική, η Θερμοδυναμική, η Στατιστική, η Τεχνολογία Υλικών, η Μετάδοση Θερμότητας και η Μηχανική Ρευστών. Στη συνέχεια, στον 2ο κύκλο σπουδών, οι φοιτητές θα «περιηγηθούν» στον συναρπαστικό κόσμο της σύνθεσης των βασικών αρχών της επιστήμης προκειμένου να σχεδιάζουν και να δημιουργούν ολοκληρωμένα συστήματα μηχανολογικών κατασκευών. Στον 3ο, και τελευταίο, κύκλο του Προγράμματος Σπουδών ακολουθεί η περαιτέρω εξειδίκευση σε ειδικά θέματα της Μηχανολογίας και η επιστέγαση των σπουδών και της παρουσίας στο Τμήμα με την ολοκλήρωση της Διπλωματικής Εργασίας, πριν την ολοκλήρωση του συναρπαστικού αυτού ταξιδιού γνώσης κι εμπειριών στο Τμήμα μας.

Το πέρας των σπουδών στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, θα είναι το τέλος ενός μικρού ταξιδιού στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αλλά και η απαρχή ενός ακόμα μεγαλύτερου, του ταξιδιού των Διπλωματούχων μας ως Επιστήμονες Μηχανολόγοι Μηχανικοί στην υπόλοιπη ζωή τους. Το κληροδότημα των καθηγητών του Τμήματος στους φοιτητές μας, το οποίο ελπίζω να τους ακολουθεί σε όλη τη ζωή τους, δεν είναι μόνο οι γνώσεις που προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε κατά τη διάρκεια των 10 εξαμήνων των σπουδών τους. Το κληροδότημα στους φοιτητές μας είναι επίσης η εμφύτευση ενός μοναδικού τρόπου σκέψης, ανάλυσης και σύνθεσης, του τρόπου σκέψης που όλοι οι Μηχανικοί πρέπει να έχουν.

Καλώ όλους τους φοιτητές να συνταξιδέψουμε σε αυτήν την πορεία της επιστήμης και της γνώσης. Τους καλώ ακόμα να επιλέγουν, τόσο στις σπουδές τους όσο και μετέπειτα στον προσωπικό και επαγγελματικό τους βίο, όχι τον εύκολο δρόμο της επιφανειακής γνώσης και βαθμοθηρικής προσέγγισης, αλλά τον δύσκολο, αλλά και γεμάτο δικαίωση, δρόμο της σε-βάθος προσέγγισης των αντικειμένων της επιστήμης τους, ο οποίος θα τους οδηγήσει με βεβαιότητα στην επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους αλλά και, το σημαντικότερο, στη διαμόρφωση στιβαρών και ολοκληρωμένων επιστημόνων Μηχανολόγων Μηχανικών, ικανών να αντεπεξέλθουν σε κάθε είδους πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.

Εύχομαι σε όλους να απολαύσουν το ταξίδι τους στο Τμήμα μας και να αποκομίσουν γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρίες που θα τους συνοδεύουν για πάντα.

Εύχομαι σε όλους να κάνουν των ονείρων τους τα ταξίδια.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος,

Γιώργος Νενές, Καθηγητής