Χρήσιμες πληροφορίες / Συχνές ερωτήσεις

Καλωσήρθατε στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Η σελίδα αυτή έχει σκοπό να ενημερώνει όλες τις κατηγορίες των πρωτοετών φοιτητών για τη διαδικασία των εγγραφών καθώς και να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος, τις διαδικασίες παροχής φοιτητικής μέριμνας, υπηρεσίες και παροχές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ.α. Η σελίδα θα ενημερώνεται τακτικά κατά τη διάρκεια των εγγραφών. 

Χρήσιμες Πληροφορίες για Πρωτοετείς Φοιτητές

Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στεγάζεται σε τρία κτίρια.Το πρώτο κτίριο βρίσκεται στην οδό Μπακόλα και Σιαλβέρα. Εκεί βρίσκεται η γραμματεία του Τμήματος, τα γραφεία καθηγητών και οι αίθουσες διδασκαλίας. Το δεύτερο κτίριο βρίσκεται στη οδό Αργυρόκαστρου 13, και φιλοξενεί τα εργαστήρια, και το τρίτο κτίριο βρίσκεται στην οδό Βερμίου 10.
Τηλ.: 24610 56600, 56650, 56605
Fax: 24610 56601
Τ.Κ.: 501 00, Κοζάνη
web: http://mech.uowm.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Προσοχή! Όλες οι διαδικασίες εγγραφής των πρωτοετών φοιτητών μπορούν να ολοκληρωθούν εξ’ αποστάσεως και δεν απαιτείται η φυσική τους παρουσία.

Όσον αφορά τις κάρτες σίτισης, τα επιδόματα στέγασης, τα βιβλία και το φοιτητικό πάσο (ακαδημαϊκή ταυτότητα) επίσης θα βγει σχετική ανακοίνωση και δεν απαιτείται η φυσική παρουσία των φοιτητών για την απόκτησή τους.

 Γενικές Ανακοινώσεις για τις Εγγραφές Πρωτοετών Φοιτητών

► Υποψήφιοι με πανελλαδικές εξετάσεις 90% και 10%

► Έλληνες Πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης

► Έλληνες του Εξωτερικού και Τέκνα Ελλήνων του Εξωτερικού

► Υποψήφιοι με σοβαρές παθήσεις

► Αθλητές

► Αλλοδαποί Αλλογενείς και Απόφοιτοι Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών – μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής

► Αλλοδαποί – Αλλογενείς και Ομογενείς Υπότροφοι του Ελληνικού κράτους

► Σίτιση – Φοιτητικό Εστιατόριο

► Μετεγγραφές

   1. 21/08/2019
   2. 25/08/2019
   3. 15/10/2019                                             

Συχνές ερωτήσεις / απαντήσεις

 1. Πότε και πώς γίνονται οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών που περάσανε στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών;
  Παρακαλώ δείτε εδώ την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου που δημοσιεύσαμε σχετικά με τις εγγραφές των πρωτοετών. Προσοχή! Προτού ολοκληρώσετε επιτυχώς την ηλεκτρονική σας εγγραφή μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης που αναφέρεται στην ανακοίνωση, δεν έχει νόημα να επικοινωνείτε με τη γραμματεία του τμήματος καθώς δεν μπορεί να σας βοηθήσει με την διαδικασία ηλεκτρονικής εγγραφής και θα σας παραπέμψει στο υπουργείο. Οι ημερομηνίες της εγγραφής ορίζονται μέσα στην ανακοίνωση.
 2. Πότε ξεκινάνε τα μαθήματα;
  Κοιτάξτε στις ανακοινώσεις της ιστοσελίδας, πάντα υπάρχει σχετική ανακοίνωση. Παρακαλώ δείτε για άλλες σημαντικές ημερομηνίες το Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο
 3. Πού μπορώ να βρω τον Οδηγό Σπουδών του τμήματος; 
  Ο Οδηγός σπουδών του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών βρίσκεται εδώ
 4. Θα πρέπει να μεταβώ στην Κοζάνη, στη γραμματεία του τμήματος για να ολοκληρώσω την εγγραφή μου;
  Οι εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά και ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ μετάβαση του φοιτητή στην Κοζάνη για να ολοκληρωθεί η εγγραφή του. Οι διαγραφές/μεταγραφές μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν εξ’ αποστάσεως με αποστολή των δικαιολογητικών ταχυδρομικά ή μέσω courier. Για να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας θα πρέπει να μας στείλετε τα δικαιολογητικά σας. Διαβάστε πώς θα ολοκληρώσετε την εγγραφή σας.

   

 5. Πώς μπορώ να παραλάβω τους κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική γραμματεία (http://students.uowm.gr);
  Οι κωδικοί διανέμονται από το τμήμα μηχανογράφησης (Μίγγος Μιχάλης – 2461056607) ή από τη γραμματεία του τμήματος. Δείτε το σχετικό βίντεο για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσετε αφού παραλάβετε το δελτίο ενεργοποίησης με τους κωδικούς πρόσβασης: https://youtu.be/484y8K27qI8

   

 6. Αν χρειαστεί του χρόνου να φοιτήσω στη σχολή, θα δημιουργηθεί πρόβλημα αν δεν δηλώσω τα μαθήματα του 2ου εξαμήνου φέτος;
  Η γραμματεία συμπληρώνει αυτόματα την δήλωση του φοιτητή για το πρώτο εξάμηνο. Πέραν αυτής της δήλωσης για τα επόμενα εξάμηνα ο φοιτητής χρειάζεται να κάνει από μόνος του δήλωση μαθημάτων στη γραμματεία ή με τους κωδικούς του στην ηλεκτρονική γραμματεία (http://students.uowm.gr)
 7. Πώς μπορώ να βγάλω φοιτητικό πάσο (ακαδημαϊκή ταυτότητα);
  Μπορείτε να εκδώσετε φοιτητικό πάσο (ακαδημαϊκή ταυτότητα) μέσω της ιστοσελίδας: http://academicid.minedu.gov.gr/
  Για την υπηρεσία αυτή θα χρειαστείτε τους κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική γραμματεία Ερώτηση
 8. Μέχρι πότε μπορώ να πάρω συγγράμματα (βιβλία) και από πού;
  Η διαδικασία απόκτησης συγγραμμάτων γίνεται στην ιστοσελίδα http://eudoxus.gr. Για να έχετε πρόσβαση εκεί χρειάζεστε το username & password το οποίο σας παραδίδεται μέσω του γραφείου μηχανογράφησης (Μίγγος Μιχάλης – 2461056607) με φυσική σας παρουσία στο χώρο του Τμήματος. Τα συγγράμματα συνήθως διανέμονται από αρχές Δεκεμβρίου μέχρι τέλος Ιανουαρίου. Σχετική ανακοίνωση θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του τμήματος.
 9. Αν έχω στείλει τα δικαιολογητικά μου στη γραμματεία, θα χρειαστεί να κάνω κάτι άλλο; Θα χρειαστεί να έρθω στην Κοζάνη αυτοπροσώπως; 
  Αν δεν φοιτήσετε, δεν χρειάζεται να έρθετε στην Κοζάνη. Όλα τα δικαιολογητικά (βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, διαδικασία διαγραφής κλπ) μπορείτε να τα λαμβάνετε μετά από αίτησή σας στα ΚΕΠ.
 10. Τί γίνεται με τις μετέγγραφες; Μπορεί να πάρω μετεγγραφή σε άλλο τμήμα; Πρέπει να έρθω στην Κοζάνη;
  Στην Κοζάνη θα χρειαστεί να έρθετε αν θέλετε να παρακολουθήσετε τα μαθήματα που ξεκινάνε στις αρχές του Οκτώβριου. Αν δεν παρακολουθήσετε μαθήματα ή αναμένετε να πάτε σε άλλο τμήμα ή αποφασίσετε να ξαναδώσετε εξετάσεις, το μόνο που χρειάζεστε είναι να επιβεβαιώσετε ότι η εγγραφή σας έχει ολοκληρωθεί (Ερώτηση 1) και να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις του τμήματος για κάποια σχετική ανακοίνωση για τις μετεγγραφές. Οι μετεγγραφές πραγματοποιούνται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Παιδείας, στην οποία παρατίθενται η σχετική νομοθεσία για το ποιος δικαιούται μετεγγραφή και οι λεπτομέρειες συμπλήρωσης της εν λόγω φόρμας.
 11. Αν χρειαστεί του χρόνου να φοιτήσω στη σχολή, θα δημιουργηθεί πρόβλημα αν δεν δηλώσω τα μαθήματα του 2ου εξαμήνου φέτος;
  Ναι ίσως να δημιουργηθεί πρόβλημα. Για το δεύτερο εξάμηνο θα χρειαστεί να κάνετε δήλωση μαθημάτων μέσω της ηλεκτρονικής γραμματείας (http://students.uowm.gr) (Ερώτηση 2).
 12. Που μπορώ να βρω για να συμπληρώσω το ατομικό στατιστικό δελτίο φοιτητή;
  Όλοι οι φοιτητές, είτε προσέλθουν και παρακολουθήσουν μαθήματα είτε όχι, οφείλουν να συμπληρώσουν το ατομικό στατιστικό δελτίο φοιτητή. Αν δεν προσέλθετε καθόλου στην Κοζάνη, μπορείτε να κατεβάσετε το στατιστικό δελτίο από τον παρακάτω σύνδεσμο, να το συμπληρώσετε και να το στείλετε ηλεκτρονική με fax στη γραμματεία(24610 56603).
  Ερωτηματολόγιο Ατομικό Στατιστικό Δελτίο Φοιτητή-Σπουδαστή (https://www.statistics.gr)

   

 13. Έχω καλέσει επανειλημμένα τη γραμματεία και δεν απαντάει κάνεις; μπορώ να βρω κανέναν, τι μπορώ να κάνω;
  Η γραμματεία είναι υποστελεχωμένη και ειδικά τις ημέρες και τις ώρες εξυπηρέτησης του κοινού με δυσκολία μπορεί να ανταποκριθεί στον αυξημένο φόρτο. Αποφύγετε να καλείτε ώρες εξυπηρέτησης κοινού 11:00 – 13:00. Εναλλακτικά μπορείτε να απευθυνθείτε στα παρακάτω τηλέφωνα ή μπορείτε να στείλετε e-mail στο αντίστοιχο τμήμα. Προτιμήστε την ηλεκτρονική επικοινωνία. Τα στοιχεία επικοινωνίας της Γραμματείας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών μπορείτε να τα βρείτε εδώ
 14. Τι υπηρεσίες παρέχει το Πανεπιστήμιο και που μπορώ να τις βρώ;
  Δείτε το σχετικό βίντεο
   για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσετε αφού παραλάβετε το δελτίο ενεργοποίησης: https://youtu.be/484y8K27qI8 Οι κωδικοί σας παρέχουν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και οι παρακάτω:
 15. Γιατί δεν υπάρχει ανακοίνωση για τις εγγραφές των πρωτοετών;
  • Οι ημερομηνίες εγγραφών, τα δικαιολογητικά που χρειάζονται και ο ακριβής τρόπος εγγραφής στο τμήμα καθορίζονται κάθε χρόνο με απόφαση του Υπουργείου και κοινοποιείται στα μέσα ενημέρωσης αλλά και στο Site μας. Αν έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές θα βρείτε σχετική ανακοίνωση. Συνήθως οι εγγραφές γίνονται τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Αν δεν υπάρχει σχετική ανακοίνωση στο Site μας, δεν έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές και δεν μπορεί να υπάρξει καμία σχετική ενημέρωση των πρωτοετών καθώς οποιαδήποτε πληροφορία δοθεί μπορεί να θεωρηθεί λανθασμένη μόλις ανακοινωθεί η απόφαση του Υπουργείου.