Πέτρος Α. Πηλαβάκης

                   Πέτρος Α. Πηλαβάκης

Θέση

Ομότιμος Καθηγητής

Ομοτιμοποίηση 2011

Διεύθυνση

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών {www.mech.uowm.gr} 

Μπακόλα & Σιαλβέρα

50132 Κοζάνη, Ελλάδα

Στοιχεία Επικοινωνίας

 

Τηλέφωνο (γραφείο): +30 24610 56640

ppilavachi (at) uowm.gr

 

 Σπουδές

1970-1974  PhD, Διδακτορικό Χημικού Μηχανικού University of London: Imperial College of Science and Technology

1970-1974  DIC, Diploma Imperial College Χημικού Μηχανικού – Μεταφορά Θερμότητας και Μάζας

1968-1969  MSc, Master of Science Χημικού Μηχανικού, University of London: Imperial College of Science and Technology

1968-1969  DIC, Diploma Imperial College  Χημικού Μηχανικού

1963-1968  Δίπλωμα Χημικού Μηχανικού, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

 

 

Επαγγελματική Εμπειρία

 

Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, ΠΔΜ. Έλαβε πλακέτα τιμής ένεκεν για την προσφορά του στο ΠΔΜ

Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών

Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, ΠΔΜ

Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, ΠΔΜ (4 έτη)

Ιδρυτής και Διευθυντής του εργαστηρίου Διαχείρισης Ενεργειακών Συστημάτων και Ενεργειακής Πολιτικής

Διευθυντής του Γ Τομέα: Βιομηχανική Τεχνολογία και Διοίκηση, Ενεργειακή Πολιτική

Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Μέλος ΔΕΠ του Université libre de Bruxelles (ULB) Πολυτεχνική Σχολή, Βρυξέλλες

Ανώτερο επιστημονικό στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γενική Διεύθυνση Έρευνας (Ενεργειακά Προγράμματα Ε&Α), Βρυξέλλες

Μέλος του Ιδρυτικού Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (3 έτη)

Επιστημονικό στέλεχος της εταιρείας Imperial Chemical Industries (ICI) – Europa R&D, Βρυξέλλες

Έρευνα / Εργαστήριο

Εξοικονόμηση και διαχείριση ενέργειας, μοντελοποίηση και βελτιστοποίηση ενεργειακών συστημάτων, ενεργειακή πολιτική και ενεργειακά μοντέλα, πολυκριτηριακές μέθοδοι για ενεργειακά συστήματα, υγρά βιοκαύσιμα, νέες ενεργειακές τεχνολογίες  

Ιδρυτής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Ενεργειακών Συστημάτων και Ενεργειακής Πολιτικής

 

 

Βιογραφικό

Ο Πέτρος Πηλαβάκης γεννήθηκε στο Κάϊρο. Την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του έλαβε στο Lycée français du Caire και στην Αμπέτειο Σχολή. Εν συνεχεία φοίτησε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από όπου απέκτησε Δίπλωμα Χημικού Μηχανικού. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Χημικού Μηχανικού στο Imperial College του Λονδίνου από όπου έλαβε Μάστερ (MSc) και Διδακτορικό (PhD) καθώς και δυο Diploma of Imperial College (DIC). Του απονεμήθηκε το 1° βραβείο (Rudolf Lessing Medal) για το διδακτορικό του στο Imperial College. Έλαβε υποτροφίες για τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και για το διδακτορικό του στο Imperial College.

Τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα τα πραγματοποίησε στην πολυεθνική εταιρεία Imperial Chemical Industries (ICI) στις Βρυξέλλες. Στην συνέχεια διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γενική Διεύθυνση Έρευνας όπου ασχολήθηκε με ενεργειακά προγράμματα Ε&Α. Συγχρόνως δίδαξε ενεργειακή οικονομία στην Πολυτεχνική Σχολή του Université libre de Bruxelles (ULB).

Στην πολύχρονη θητεία του εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε διάφορες αποστολές σε πολλά Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στο Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ), στις ΗΠΑ, στη Ρωσία και στο Ισραήλ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επέστρεψε στην Ελλάδα αφού εκλέχθηκε παμψηφεί Καθηγητής αρχικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια διορίσθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) από όπου αργότερα εκλέχθηκε επίσης παμψηφεί Ομότιμος Καθηγητής. Διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΠΔΜ, διευθυντής του Γ’ Τομέα «Βιομηχανικής Τεχνολογίας και Διοίκησης, Ενεργειακής Πολιτικής» και ιδρυτής και διευθυντής του εργαστηρίου «Διαχείρισης Ενεργειακών Συστημάτων και Ενεργειακής Πολιτικής».

Επέβλεψε διδακτορικές διατριβές στην Ελλάδα και ήταν μέλος επιτροπών χορήγησης διδακτορικών στην Ελλάδα, στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στη Δανία. Ασχολήθηκε με τη διοργάνωση πολλών διεθνών συνεδρίων ως κύριος διοργανωτής ή ως μέλος επιστημονικών επιτροπών. Έλαβε το Robert Schuman Medal (Ευρωπαϊκή Ένωση), το ετήσιο βραβείο 2004 της COGEN-Europe για διακεκριμένη συνεισφορά στη συμπαραγωγή στην Ευρώπη και Πλακέτα Τιμής Ένεκεν από το ΠΔΜ για την πολύπλευρη προσφορά και τις εξαιρετικές  επιδόσεις του. Είναι εταίρος (fellow) του Συλλόγου Χημικών Μηχανικών της Μεγάλης Βρετανίας, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών. Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Αραβικά.

Λίστα Μαθημάτων

Λίστα Μαθημάτων που προσφερόταν:

Ενεργειακή Πολιτική και Οικονομία, Τεχνο-οικονομική Μελέτη, Μοντελοποίηση και Βελτιστοποίηση Βιομηχανικών Συστημάτων, Μεθοδολογίες Εξοικονόμησης και Διαχείρισης Ενέργειας.

Δημοσιεύσεις

Η συγγραφική του δραστηριότητα περιλαμβάνει τη δημοσίευση πολλών μελετών (πάνω από 150) σε επιστημονικά διεθνή περιοδικά και συνέδρια, την έκδοση βιβλίων, κ.τ.λ.. Υπήρξε εκδότης και μέλος εκδοτικών επιτροπών διεθνών επιστημονικών περιοδικών, ενώ παράλληλα υπήρξε και κριτής σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά

Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις

https://www.researchgate.net/profile/Petros_Pilavachi